Rustig slapen zonder Euro’s

‘Cash is king’: een gevleugelde uitspraak. Tijdens mijn ‘corporate leven’ hadden we drie doelstellingen die permanent aanwezig waren: omzet, winst en cash. Die laatste wordt nog wel eens vergeten. Zowel bij grote als kleine bedrijven. Want omzet is erg leuk. Als je er ook nog winst aan over houdt: helemaal leuk. Maar wat als je niet betaalt krijgt? Niet leuk…

Tegenwoordig heb je mooie bank alerts: krijg je waarschuwingen over je saldo. Bij stortingen is dat fijn te lezen, maar als er weer een en ander afgeschreven wordt dan komt je banksaldo nog wel een in de buurt van een enkel cijfer. En dat moet je niet hebben. Privé niet, maar ook als ondernemer niet! De relatie met je leveranciers is tenslotte belangrijk, dus die wil je op tijd betalen. En het allerbelangrijkste: je personeel! Die wil je echt niet vertellen dat het salaris wat later wordt gestort.

Er gaat nogal wat geld heen en weer. En over een jaar heen kan je goed inschatten wanneer er grotere uitgaves gedaan moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het vakantiegeld. Maar ook je OB aangiftes: de Belastingdienst doet niet echt aan uitgestelde betalingen.

En wil jij lekker slapen? Maak dan gewoon jaarlijks een cash flow begroting. En werk die iedere maand bij. Dat is een half uurtje per maand maximaal. En ja: dat is tijd. Maar wat krijg je er voor terug? Rust. Rust in je hoofd. Want je weet hoe je er voor staat. Je hebt minstens één keer goed nagedacht en voor het hele jaar alles uitgewerkt. Door de maandelijkse controle weet je wat je goed en wat je minder goed gedaan hebt. Dus het jaar erna wordt je cash flow begroting nog beter. Het belangrijkste: je komt niet voor grote verassingen te staan! Niet de schrik dat je opeens iets niet kan betalen. Want je hebt het van te voren inzichtelijk gemaakt. Je weet wat er komt. En mocht je toch een cash flow issue hebben in een bepaalde periode? Geen probleem: dan kijken we samen, ruim van te voren, hoe we dat gaan oplossen. Sparen helpt altijd, maar een korte tussentijdse financiering kan ik meestal ook voor je regelen indien nodig.

Slapen: dat is het antwoord. Je hebt erover nagedacht, je hebt de oplossing klaar voor als er een probleem ontstaat. En je weet wat er op je bankrekening speelt. En dat geeft ruimte en rust in je hoofd. Dus slaap lekker.

Kan ik je helpen je financiële huishouding nog beter inzichtelijk te maken? Bel me op +31 6 5101 6464 of mail me op allard.vanschoneveld@oamkb.nl.

Nieuwsgierig naar mijn andere artikelen? Klik hier.

Meer over OAMKB Gouda – Krimpenerwaard en mij? Klik hier

#Cashflow #Begroting #Leren #Ontwikkelen #Onlineadministratie #Administratie #Boekhouden #SMARTboekhouden #Ondernemen #Ondernemer