Overname: het draait om gevoel

Onlangs heb ik succesvol een overname mogen begeleiden. Een traject van zes weken! En allereerst moest de financiering geregeld worden. En het is beide gelukt: heel prettig!

Maar wat viel me weer op?
De cijfers zijn interessant en leuk. We hebben uren aan de begrotingen gewerkt en hebben de ‘ins and outs’ te pakken. Met als resultaat vertrouwen in de toekomst en een succesvolle financiering.
De visie van de nieuwe ondernemer is goed en interessant. Hij had vernieuwende en vooral realistische plannen. En ik vond het hartstikke leuk om deze verder te helpen ontwikkelen.
Dus we hebben veel, heel veel stappen gemaakt in een relatief korte periode.

Gevoel: dat viel me op. Door de uren begrotingen kreeg ook de ondernemer steeds meer gevoel bij de resultaten van het over te nemen bedrijf.
De visie had zich al gevormd in zijn hoofd. En door weken er dagelijks mee bezig te zijn werd deze steeds scherper gesteld. Want ook hier ontstond steeds meer gevoel voor de onderneming. En voor de mogelijkheden. Maar ook voor de onmogelijkheden. Want het is ook belangrijk dat die inzichtelijk zijn.

En dan die laatste belangrijke stap: de onderhandelingen met de verkopers. Dit zijn meerdere gesprekken geweest. En waar komt het uiteindelijk op neer om tot een succesvolle overeenkomst te komen? Dan gaat het echt niet over tienduizend Euro meer of minder. Of honderdduizend Euro meer of minder. Nee: het gaat om de gunfactor. Ook nu was het laatste gesprek met de verkopers een interessante. De feitelijkheden waren snel besproken en afgerond. Maar toen moest er nog ja gezegd worden. En dat had uiteraard wat tijd nodig. Er werden hele verstandige keuzes gemaakt in dit onderhandelingsproces. Door de verkoper en door de koper. En dan ligt de weg open: er hoeft alleen nog maar ja gezegd te worden. Ik stond er bij en keer er naar. En ik genoot er van. Want de verkopers gunde het de kopers. En met een warme glimlach en een stevige handdruk werd de deal rondgemaakt. Een mooi moment. Een heel mooi moment.

Gevoel: we kunnen niet zonder en het is van cruciaal belang in alles wat we doen. En zakelijk wordt het te vaak onderschat in mijn ogen. Ik heb onlangs weer een mooie overname zien rondkomen met gevoel. En dat geeft me veel vertrouwen in de toekomst voor deze ondernemers.

Van gedachte wisselen? Bel me op +31 6 5101 6464 of mail me op allard.vanschoneveld@oamkb.nl.

Nieuwsgierig naar mijn andere artikelen? Klik hier.

Meer over OAMKB Gouda – Krimpenerwaard en mij? Klik hier

#Overname #fusie #Leren #Ontwikkelen #Onlineadministratie #Administratie #Boekhouden #SMARTboekhouden #Ondernemen #Ondernemer