Ondernemer: doe eens iets niet!

Altijd met je onderneming bezig. Dag en nacht zit het in je hoofd. Herken je het? Ik voel het zo. Maar ik vind het niet erg, want het voelt niet als werk. Ik heb leuke klanten / relaties: mensen waarvoor ik graag aan de slag ga. En ook als ze ’s avonds of in het weekend bellen: ik vind het niet erg. Want ik help ze graag. Maar ondertussen zit je agenda propvol. En loop je eigenlijk structureel achter. Mijn relaties zijn gewend dat ik altijd voor ze klaar sta. En dat vind ik belangrijk. Je kan van grote invloed zijn door je kennis van de financiën van zijn of haar onderneming. En zij hebben dezelfde passie en betrokkenheid met hun onderneming als ik!

Maar je moet wel overeind blijven. En de goede dingen blijven doen. De ‘to do list’ is eindeloos en daar kan je in verzanden. Mijn zomer zat propvol: een aantal leuke nieuwe administraties om in Yuki te zetten. Wat een enorm werk is dat! En vooral veel tijd, heel veel tijd. Dus uiteindelijk moet je gaan schrappen in die ‘to do list’. Bedenk je hoe belangrijk je geplande activiteiten zijn. En of je onderneming er nu echt onder lijdt als je die dingen niet doet. Ik ben er nog eens tot in detail doorheen gegaan en heb aardig wat geschrapt. Want je kan het ook te goed willen doen. Of eigenlijk te veel willen doen, want te goed kan natuurlijk niet als ondernemer!

Eerste vraag die ik me stel: wordt mijn service niveau lager als ik dit niet doe? Is het antwoord nee dan komt de volgende.
Heeft dit op middellange of lange termijn invloed op mijn organisatie als ik dit niet doe? Is het antwoord hierop ook nee dan ben ik er wel. Dan schrap ik het uit de agenda. En mocht het onverhoopt toch nog terug komen dan is er blijkbaar iets veranderd waardoor de antwoorden op bovenstaande vragen veranderd zijn. En dan pak ik het alsnog op.

Als ik iets zinloos heb gedaan of meegemaakt maak ik wel eens de grap: ‘zo, dat zijn weer tien minuten van mijn leven die ik nooit meer terug krijg…’ Rotterdamse humor, ik weet het. Maar wel met een grote kern van waarheid!

Maak ruimte voor jezelf, want tijd is echt het meest kostbare wat je hebt. En die kan je maar één keer besteden.

Wil je eens met iemand praten die zich met je agenda wil bemoeien? Ik help je graag. Bel me op +31 6 5101 6464 of mail me op allard.vanschoneveld@oamkb.nl.

Nieuwsgierig naar mijn andere artikelen? Klik hier.

Meer over OAMKB Gouda – Krimpenerwaard en mij? Klik hier

#Timemanagement #Eigenbedrijf #Starter #Leren #Ontwikkelen #Onlineadministratie #Administratie #Boekhouden #SMARTboekhouden #Ondernemen #Ondernemer